Metodologia del perfil criminal.

Per a l'elaboració d'un perfil criminal és necessari l'anàlisi i avaluació d'aquestes fonts: escena del crim, perfil geogràfic, modus operandi i signatura de l'assassí i victimología.


Escena del crim:

L'escena del crim és, com el seu nom indica, el lloc en que l'assassí ha matat a la seva víctima. Les escenes poden ser vàries, si l'assassí ha usat diversos llocs des que atrapa la seva víctima fins que la deixa. En qualsevol cas, l'escena principal és on ha mort.Generalment és en la primària, ja que és on hi ha més transferència entre l'assassí i la seva víctima, per la qual cosa sol ser en la qual hi ha més evidències psicològiques i físiques.


Perfil geogràfic:

Defineix les zones on actua l'assassí,intenta marcar posicions entre l'escena de crim i els desplaçaments que ha fet aquest.Una vegada el perfil esta definit és troba un radi d'acció del criminal i és per on s'orienta la recercamitjançant l'aplicació de altres factors dins del perfil criminal.Segons l'estudi de casos, l'assassí en sèrie sempre fa els primers crims prop del seu lloc de residència, i va augmentan la distancia a mesura que guanya confiança.










Modus operandi i signatura:

El
modus operandi és el sistema que utilitza l'assassí per dur a terme el seu crim, per tant descriu les tècniques emprades per aquest. D'aquest apartat obtenim informació sobre com actua l'assassí i quines característiques psicològiques té : planificador, intel·ligent, descurat, perfeccionista, sàdic etc. El modus operandi varia al llarg del temps ja que, poden evolucionar o degenerar-se amb els crims posteriors.Pel que es refereix a la signatura, aquesta és el motiu del crim,mostra la raó per la qual l'assassí ha comés el crim. Ens dóna una informació més profunda ja que ens presenta què vol dir amb el crim.L'assassí manté la seva signatura estable al llarg de la seva carrera criminal, pel que, encara que canvi el seu modus operandi podem relacionar-lo per aquesta signatura.






Victimologia:

La víctima té una gran importància per ser la protagonista del crim, sobre ella recau l'acte criminal i en ella es plasma el modus operandi i la signatura de l'assassí.Si aquesta mor és necessari realitzar una autòpsia psicològica, que tracta de recollir diversos aspectes personals i socials de la víctima. L'estudi i anàlisi de la víctima ens dóna informació de com el seu assassí es relaciona amb les seves víctimes, el que ens proporciona una petjada psicològica important per a realitzar el perfil. En un crim hi ha dos protagonistes, l'assassí i la seva víctima, entre ells hi ha una relació, l'assassí usa a la víctima per a narrar la seva història.





















Entrada més recent Entrada més antiga Inici