Lleis actuals relacionades amb la criminologia:
Actualment la llei del codi penal que esta en funcionament és la Llei Orgànica aprovada el 23 de novembre de l'any 1995,en aquest recull de lleis trobem algunes interesants relacionades amb l'àmbit criminal:
Llibre II. Delictes i les seves penes.
Títol I. De l'homicidi i les seves formes.

Article 138:
-El qual matés a un altre serà castigat, com causant d'homicidi, amb la pena de presó de deu a quinze anys.

Article 139:
-Serà castigat amb la pena de presó de quinze a vint anys, com causant d'assassinat, el qual matés a un altre concorrent alguna de les circumstàncies següents:

1.Amb traïdoria.
2.Per preu, recompensa o promesa.
3.Amb acarnissament, augmentant deliberadament i inhumanament el dolor de l'ofès.
Article 140:
-Quan en un assassinat concorrin més d'una de les circumstàncies previstes en l'article anterior, s'imposarà la pena de presó de vint a vint-i-cinc anys.
Article 141:
-La provocació, la conspiració i la proposició per a cometre els delictes previstos en els tres articles precedents, serà castigada amb la pena inferior en un o dos graus a l'assenyalada si escau en els articles anteriors.
Article 142:
1.El qual per imprudència greu causés la mort d'un altre, serà castigat, com causant d'homicidi imprudent, amb la pena de presó d'un a quatre anys.
2.Quan l'homicidi imprudent sigui comès utilitzant un vehicle a motor, un ciclomotor o un arma de foc, s'imposarà així mateix, i respectivament, la pena de privació del dret a conduir vehicles a motor i ciclomotores o la privació del dret a la tinença i port d'armes, d'un a sis anys.
3.Quan l'homicidi fos comès per imprudència professional s'imposarà a més la pena d'inhabilitació especial per a l'exercici de la professió, ofici o càrrec per un període de tres a sis anys.
Capítol IV. De les circumstàncies que agreugen la responsabilitat criminal

Article 22.
Són circumstàncies agreujants:
1.Executar el fet amb traïdoria. Hi ha traïdoria quan el culpable comet qualsevol dels delictes contra les persones emprant en l'execució mitjos, maneres o formes que tendeixin directa o especialment a assegurar-la, sense el risc que per a la seva persona pogués procedir de la defensa per part de l'ofès.
2.Executar el fet mitjançant disfressa, amb abús de superioritat o aprofitant les circumstàncies de lloc, temps o auxili d'altres persones que afebleixin la defensa de l'ofès o facilitin la impunitat del delinqüent.
3.Executar el fet mitjançant preu, recompensa o promesa.
4.Cometre el delicte per motius racistes, antisemistes o altra classe de discriminació referent a la ideologia, religió o creences de la víctima, l'ètnia, raça o nació a la qual pertanyi, el seu sexe o orientació sexual, o la malaltia o minusvalidesa que pateixi.
5.Augmentar deliberat i inhumanament el sofriment de la víctima, causant a aquesta patiments innecessaris per a l'execució del delicte.
6.Obrar amb abús de confiança.
7.Prevaldre-se del caràcter públic que tingui el culpable.
8.Ser reincident.

Hi ha reincidènciaa quan, al delinquir, el culpable hagi estat condemnat executòriament per un delicte comprès en el mateix títol d'aquest codi, sempre que sigui de la mateixa naturalesa. A l'efecte d'aquest nombre no es computaran els antecedents penals cancel·lats o que haguessin de ser-lo.

Entrada més recent Entrada més antiga Inici